Előnyben a tájegységi termék

A Zala Megyei Fejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft., a Göcsej-Hegyhát LEADER Egyesület valamint a Népi Mesterségek Műhelye Egyesület támogatást nyert a LEADER Térségek közötti együttműködés jogcím keretében megvalósuló „Értékőrző hálózat – Térségi Tipikus Termékcsaládok fejlesztése, a kistérségi egyedi értékek revitalizálása érdekében” című projektjéhez.

A projekt keretében hívjuk fel a figyelmet a tájegységi termékek fogyasztásának fontosságára és előnyeire.

A helyi termék fogalma viszonylagos, hiszen értelmezhető egy településen belül, tágabb térségben vagy tájegységben. Projektünk egyik célkitűzése a tájegységek, úgymint az Őrség és Göcsej jellegzetes termékei iránti kereslet növelése, a helyi ízek és termékek népszerűsítése, valamint a termelők támogatása.

A helyi termék definíciójának megközelítése két irányból lehetséges. Egyrészről a termék helyhez kötöttségét és tájjellegét hangsúlyozva helyi terméknek tekintjük a helyben megtermelt vagy összegyűjtött alapanyagokból, helyben kialakult eljárások alkalmazásával, többnyire kisüzemi keretek között előállított, esetleg csomagolásukban is helyi anyagokat, felhasználó termékeket. Másrészről a helyi munkaerővel a helyi lakossági igényeket kielégítő termékek sorolhatók ebbe a körbe. Mindkét értelmezésben a globalizációval szemben a helyi termelés és értékesítés felértékelődése jelenik meg.

A helyi termékek vásárlásának egyik legnagyobb előnye, hogy helyi megélhetést tesz lehetővé, hiszen a kistermelők áruit részesítjük előnyben az importtal szemben, a jövedelmeket pedig helyben tartjuk. Ily módon azáltal, hogy figyelünk, mit veszünk le a boltok polcairól, hatásunk lehet a hazai termelők megmaradására és a helyi gazdasági helyzetre is.

Másik előnyös tulajdonság a kis távolság a termelő és a fogyasztó között. Minél távolabbról érkezik egy termék, annál több járulékos költség rakódik rá, és amíg eljut rendeltetési helyére, környezetszennyezést is okoz. A több száz vagy több ezer kilométerről érkező áru egyedi, speciális csomagolást és termékkezelést igényel, élelmiszer-ipari termékeknél gondoskodni kell a minőség-megőrzésről. Ez mind jelentős költségnövelő és környezetterhelő tétel. A szállítás során az áru elkerülhetetlenül sérül, minősége romlik, s mire a végső fogyasztóhoz ér, bizonyos veszteséggel mindig számolni kell. Ez természetesen mind beépül a fogyasztói árba, hiszen sem a gyártó, sem a szállítmányozó, sem a kereskedő nem dolgozik ráfizetéssel. Ezzel szemben, ha hazai, ezen belül is helyi terméket vásárolunk, azt nem feltétlen szükséges ellátni csomagolással, és jó esetben szállítási költségtől mentesen szerezhetjük be.

A térségi termék eredete ismert, beltartalma megbízhatóbb a nagyüzemben termelt élelmiszerekénél, általában tartósítószer- és adalékanyag-mentesen készülnek.

A fogyasztók friss, egészséges, biztonságos élelmiszerhez jutnak, sokszor a bolti áraknál kedvezőbben. Tudják, mely gazdálkodótól és gazdaságból származik az asztalukra kerülő étel, valamint – egy közösség részeként – közvetlenül támogatnak egy helyi gazdálkodót.

A helyi termékek hozzáférhetősége részben a korlátozott mennyiség miatt nehézkes, ezért fontos olyan értékesítési csatornák kialakítása, amelyen keresztül egy átlagos fogyasztó is könnyen megvásárolhatja a minőségi, helyi, termelői termékeket.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


kettő + 9 =